Програмата Buy A Hotel Room

ТОП 13 места по Южното Черноморие

Водопад Докузак

Виждали ли сте морето през пролетта или пък през зимата? Сигурни сме, че ако споделим тази красота с Вас, няма да останете безразлични и ще се връщате пак и пак, за да говорите с морето, което като компас винаги ще Ви насочи във вярната посока, независимо от времето и сезона. Точно така, морето говори, и когато е най-тихо, когато ги няма хората, само трябва да се доближите и да се заслушате. Вълните ще отмият тревогите, а морският бриз ще донесе утеха и обещание, че лятото ще дойде пак – и тук, и в душата! МОРЕТО и ГОРАТА са красиви през всички сезони, а още по-красиви са местата, на които ще Ви заведем в тази статия.

Изтупваме пясъка от краката си, за да обуем удобни обувки, които ще ни заведат само на няколко километра от UTOPIA FOREST. Там ще научим тайните на мистичната Странджа планина, ще посетим самотен остров, ще намерим спокойствие до реката и ще се насладим на красиви гледки отвисоко. В търсене на съвършен свят, на утопия, ние избрахме точно това място, за да изградим Utopia Forest - не само, защото съчетава духа на морето и спокойствието на планината, а защото се намира на еднакво разстояние от всички забележителности по Южното Черноморие. UTOPIA предлага безброй активности и идеи за разходка около Бургас, които ще превърнат Вашата почивка през всеки сезон в незабравимо приключение. 

В ГОРАТА край МОРЕТО: Водопад Докузак, с. Бръшлян и Гробницата на Бастет 

Целта на UTOPIA е да създаде един свят, различен от истинския, в който се преплитат зеленината на живописната гора и магнетичните дюни на морския бряг. Ето защо започваме приключението из тайните красиви места по Южното Черноморие с Природен парк Странджа. На по-малко от час път с кола от Utopia Forest в посока Малко Търново пред нас се отваря мистичната гора на Странджа планина, за да ни отведе в един свят на водопади, гробници и автентична странджанска архитектура. Тази дестинация е идеалният избор за еднодневна разходка около Бургас, както през лятото, така и в по-хладните пролетни и есенни дни. 

1. Водопад Докузак

Скрит в прохладната гора на Странджа планина, със своите ледени води, Водопад Докузак е идеалното място, на което можете да отдъхнете от пътя, а защо не и да си организирате пикник. Ако сте в търсене на водопади около Бургас, то трябва да знаете, че Докузак е най-големият и водоносен водопад в Природен парк “Странджа” на едноименната река. Подходяща дестинация е и за хора, които търсят забележителности около Бургас с деца, поради лесното му достигане. Ако пътувате от Utopia Forest с кола в посока Малко Търново, водопадът се намира в ляво по пътя за село Стоилово. Около 2 км след табелата ще стигнете до водопада, който се намира на метри от пътя, където можете да паркирате колата си. Ще видите и изградената беседка, където можете да си направите барбекю. Бреговете на реката са обрасли с красива зелена растителност и се редуват скални прагове с вирове - изключително красиво място за разходка и пикник. Оттук започва екопътека Странджанска горска пътека. (тук слагаме линк към статията за екопътеките)

GPS координати: 42.022787, 27.502358 

2. Село Бръшлян

Село Бръшлян е безспорно една от перлите на Природен парк "Странджа" и впечатлява с автентична странджанска архитектура. Разходката из старите къщи на селото ще Ви пренесе в 18 и 19 век и ще предаде романтична и носталгична нотка на преживяването. Типично странджанските къщи са двуетажни, като долният етаж е от камък, а горният от дърво. В центъра на селото можете да видите свободно разхождащи се коне и основната забележителност - църквата "Свети Димитър", изградена върху древно тракийско светилище. Посетете също Селскостопанския и Етнографския музей на с. Бръшлян, които ще ви върнат спомени от детството на село.

Можете да завършите красивата еднодневна разходка около Бургас с обяд в Странноприемница Ковач. Там ще се насладите на автентични продукти, като биволско сирене и месо от този край, и ще усетите атмосферата на обяд до реката в компанията на красиви пауни. 

3. Гробницата на Бастет 

Връх Голямо Градище и гробницата на Бастет са емблематични места в района на Странджа планина. Това е най-високият връх в Странджа, но изкачването не е трудно и не отнема много време, а си заслужава, заради загадъчното място, обгърнато с много тайнственост – гробницата на Бастет. То е посочено от Ванга, където според пророчицата е погребана жена, пренесена от Египет, която държи жезъл от извънземна материя в ръцете си – богинята Бастет. Според Ванга там има написана история за две хилядолетия назад и предсказание за две хиляди години напред. Мястото е известно и със секретната експедиция на Людмила Живкова.

За да стигнете до Гробницата на Бастет трябва да тръгнете по пешеходна пътека нагоре към върха Голямо Градище. За целта е нужно да поемете по главния път от град Малко Търново в посока ГКПП Малко Търново. Ще видите кафява табела – Връх Голямо Градище. Около 6-7 км след града има отбивка, на която трябва да оставите колата и да продължите пеш. За да стигнете до Гробницата на Бастет ще ви отнеме 20 минути спокойно ходене, а от нея до върха е още около 10 минути. Разходката си заслужава, защото мястото е уникално красиво с буйна растителност и букови гори. Гробницата представлява малка пещера пълна с вода, покрита със зелен мъх. Има и обособен кът за отдих с пейки. 

GPS координати: 41.97131, 27.47910

4. Остров „Свети Иван“ – Приключение на самотен остров 

За кратко напускаме гората и се отдаваме на морето, за да посетим едно истински утопично място, което дава спокойствие и енергия. Остров „Свети Иван“ е една от най-мистичните забележителности около Созопол. Обрасъл в дива растителност, с мистериозен морски фар и останки от манастир, мястото напомня за самотен остров от филмите. Той е най-големият черноморски остров и свято място – на него са открити мощите на  Свети Йоан Кръстител. Емоцията и приключението се състоят в пътуването до острова. До него може да достигнете само, ако наемете лодка от пристанището в Созопол и уговорите лодкар да ви откара до там. След потеглянето на лодката пред Вас ще се открият три острова – „Свети Иван“, „Свети Петър“ и „Свети Кирик“. За да се почувствате като истински островитянин, Ви препоръчваме да си наловите миди и да си ги приготвите на тенекия. 

5. Остров „Света Анастасия“

Остров Света Анастасия се превърна последните години в Топ дестинация на град Бургас и въпреки, че не предлага девствено изживяване като другите острови, можете да се насладите на един романтичен ден с пътуване с кораб, посещение на църква, морски фар, вкусен обяд и малък плаж. Корабите за Остров Света Анастасия тръгват от Морска гара в гр. Бургас, което е добра възможност за комбиниране с разходка на Морска Гара и в морската градина в града. 

6. Нос Агалина

От Utopia Forest продължаваме на юг към Созопол, малко преди комплекс Дюни - там ни очаква едно прекрасно и все още тайно кътче от българското Черноморие! Ако търсите диво и живописно място със скални феномени, в които се разбиват морските вълни - Нос Агалина, или още наричан от местните "Германката", е Вашето място. Препоръчваме Ви да посрещнете изгрева или залеза на това магично място, а търсачите на силни усещания могат да скачат от скалите във водата. 

7. Крепост Акра – Черноморец 

Само на 10 минути с кола от Utopia Forest в посока гр. Черноморец можете да се насладите на още панорамни морски пейзажи на нос Акра. Там се намира и ранновизантийската крепост Акра, където ще видите реставрирана крепостна стена и бойна кула. Може да комбинирате с посещение на красивата църква „Свети Никола“ в гр. Черноморец, където да се полюбувате на райската й градина. 

8. Резерват Ропотамо 

На много от Вас със сигурност е познат плажа Аркутино (линк към статията с плажовете), но малцина знаят за красивата гора между плажа и резерват Ропотамо. Е, ние от UTOPIA с удоволствие Ви разкриваме тайни утопични места, съчетаващи ГОРА и МОРЕ! Дали за редуване на плаж и разходки през лятото, или за есенна почивка, Резерват Ропотамо и блатото Аркутино са интересни идеи за разходка около Бургас.

От Utopia Forest на 15 минути с кола в посока Приморско се намира блатото на Аркутино. Буквално от главния път започва тясна пешеходна пътека сред дърветата, която води до блатото. Разходете се по мостчето над водата и се насладете на разнообразието от цветове и на красивите водни лилии. Изминавайки пътя пеша, ще стигнете до зеления оазис Резерват Ропотамо, където Ви очаква разходка сред лонгозни гори, причудливи скали и водни лилии. До там можете да стигнете и с кола. Ако изберете пешеходния маршрут, ще видите и скалният феномен „Лъвската глава“ , който се наблюдава от специално място, до което води екопътека, обозначена с малка табела „Лъвската глава“. Другото име на тази местност е крепост „Вълчаново кале“ и е трудно достъпна, наблюдава се отдалеч, като най добре се вижда при разходка с лодка по река Ропотамо, която силно Ви препоръчваме.  

Като за финал Ви изброяваме още 5 забележителности по Южното Черноморие, които са идеален избор за еднодневна разходка около Бургас.  Ако сте в търсене на екстремни забавления по Южното Черноморие, имате възможност за скок с парашут в Приморско

9. Замък Равадиново

10. Солниците в Бургас - Лечебна кал и луга

11. Ченгене Скеле

12. Поморие - Тракийска гробница "Кухата могила" и Музей на солта

13. Природозащитен център ПОДА 

Не се задоволявайте само с картините, които описваме. Тези красиви места по Южното Черноморие трябва да се видят и да се усетят. Ние от UTOPIA сме тук и Ви очакваме, за да споделим с Вас всички природни забележителности около Бургас, които само закърмените с морска сол познават.

Вижте други статии